sterk techniek
onderwijs
zoetermeer
Waarom Sterk Techniekonderwijs Zoetermeer?
Er is sprake van een serieus probleem in de technische sector. Het tekort aan goed technisch personeel is groot, terwijl er door verschillende ontwikkelingen (zoals verduurzaming, automatisering en robotisering) de vraag naar technisch personeel juist groeit. Het doel van Sterk Techniekonderwijs is een verhoogde doorstroom van leerlingen van technisch vmbo naar technisch mbo te creëren en daarna een verhoogde uitstroom van het technisch mbo naar de technische arbeidsmarkt.
Omdat onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen verantwoordelijk zijn voor voldoende en goed opgeleid technisch personeel voor de regionale arbeidsmarkt, nu en in de toekomst, hebben deze partijen zich verenigd in STO Zoetermeer. Dit is het regionale samenwerkingsverband waarbinnen deze partijen zich inzetten voor het gezamenlijke doel
Prikkelen, ontdekken en verdiepen
Om leerlingen te enthousiasmeren voor een loopbaan in de techniek is het van belang dat hun interesse al in een vroegtijdig stadium wordt opgewekt. Uit onderzoek blijkt dat je kinderen al in het primair onderwijs zou moeten prikkelen en kennis laten maken met techniek. Prikkelen, ontdekken en verdiepen. Dat is de ideale volgorde en dat probeert STO Zoetermeer te bewerkstelligen. Inmiddels doen in Zoetermeer alle leerlingen van primair en voortgezet onderwijs ervaring en kennis op met actuele techniek.
Wat hebben we al bereikt?
De belangrijkste opbrengst van STO Zoetermeer tot nu toe is dat primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs elkaar steeds beter weten te vinden en goed samenwerken met het bedrijfsleven.
Verder worden er kennis en faciliteiten gedeeld door vmbo, mbo en bedrijven bij het keuzevak Autotechniek, er is een geïntegreerde leerroute ‘Servicemedewerker Gebouwen’ gecreëerd, er zijn de praktijkgerichte opdrachten ontwikkeld bij vmbo-TL en diverse activiteiten georganiseerd op het raakvlak van techniek, technologie en ICT, zoals programmeerlessen en de ‘Drone-cup’.
Er zijn mooie resultaten behaald, maar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is er geen enkele reden om voldaan achterover te leunen.
STO Zoetermeer blijft zich dus onverminderd inzetten om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in de techniek.
Geschiedenis
Al enige tijd geleden is Sterk Techniekonderwijs op landelijk niveau gestart met het doel meer leerlingen richting techniekopleidingen en uiteindelijk technische beroepen te begeleiden. Het ministerie van OCW, de Stichting Platform vmbo (SPV) en het Platform Talent voor Technologie zetten zich hier gezamenlijk voor in. Zij werken nauw samen met VNO-NCW, de Federatie Techniek, MKB-Nederland, technische branches, de MBO-raad en de VO-raad. Vanaf 2020 is het Sterk Techniekonderwijs-initiatief naar de regio’s gebracht en kunnen deze, onder bepaalde voorwaarden, subsidie krijgen om concreet te werken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs dat leerlingen goed voorbereidt op een opleiding en werk in de techniek. In de regio Zoetermeer is techniekonderwijs van groot belang. Daar is STO Zoetermeer direct mee van start gegaan.